Veel gestelde vragen
Contact

Slim omgaan met water!

Waarom?

Het is belangrijk bewust met drinkwater om te gaan, zodat we nu én in de toekomst voldoende en schoon drinkwater ter beschikking hebben.

Hoewel de drinkwatervoorziening in Nederland erg goed geregeld is en iedereen kan vertrouwen op betrouwbaar en gezond drinkwater uit de kraan, is kraanwater niet zo vanzelfsprekend als we denken. In Brabant wordt het drinkwater uitsluitend gemaakt van grondwater. Door langdurige droogte, klimaatverandering en vervuiling is slimmer omgaan met water hard nodig. Daarom is het goed bewust te letten op verlaging van het watergebruik.

 

Waterverbruik per dag

Onderzoek heeft aangetoond dat we bijna 120 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken. Tijd dus voor actie, tijd en bewustwording.

De grootste drinkwatergebruikers zijn:

  • De douche: gemiddeld 8,2 liter per minuut
  • De wc: 10 liter drinkwater zonder bespaarknop, de helft hiervan mét bespaarknop.

In de zomer lopen de liters hard op:

  • Sproeien van de tuin: 100 liter drinkwater per kwartier
  • Vullen van een zwembad: honderden tot soms wel duizenden liters drinkwater.

Slim omgaan met water is goed voor het milieu, voor de natuur en voor de toekomst van drinkwater. Er zijn vele manieren om te besparen op het drinkwater, denk hierbij aan het toepassen van waterzuinige apparatuur, het gebruiken van apparatuur met eco-programma’s zoals (vaat)wasmachines, een kraan met het KIWA keurmerk Laag Verbruik, een energiezuinig warmwatertoestel, een waterbesparend toilet wat al snel zo’n 30.000 liter per jaar kan schelen of een waterbesparende douchekop.

Lekverlies voorkomen door het plaatsen van slimme watermeters

Een waterlekkage kan veel geld kosten, tenzij dit op tijd wordt opgemerkt. Een oplossing hiervoor is een slimme watermeter met lekdetectie. Deze slimme watermeter signaleert op afstand dat het verbruik hoger is dan normaal en u krijgt hiervan een melding. U kunt dan controleren of er sprake is van een lekkage, openstaande kraan of ander gebruik.

Laat uw meterstand uitlezen

Eens per jaar wordt gevraagd de meterstand van de watermeter door te geven. Op basis van deze stand wordt de jaarafrekening opgemaakt. Voor organisaties die veel watermeters hebben, vaak op verschillende adressen kan het opnemen van alle meterstanden een behoorlijke klus zijn. Herkent u dat? Besteed het (jaarlijks) uitlezen van de meterstand aan ons uit.

 

Hoe werkt het?

Om de meterstand op afstand te kunnen uitlezen, wordt een communicatiemodule op uw watermeter geïnstalleerd. Deze module maakt het mogelijk om de meterstand op ongeveer 10 meter afstand uit te lezen. Vervolgens komt een meteropnemer jaarlijks langs en leest de meterstanden uit, zonder dat hij daarvoor binnen hoeft te zijn. Een eventuele extra opname op een ander moment in het jaar behoort tot de mogelijkheden.

 

De voordelen:

De voordelen van een slimme watermeter zijn:

  • Jaarlijks wordt de juiste meterstand opgehaald door het waterbedrijf
  • Handmatige meteropname is niet meer nodig
  • Men hoeft niet thuis te zijn voor de meteropname
  • Men krijgt geen opnamebericht en herinneringen
  • Geen administratieve rompslomp
  • De juiste stand staat vermeld op de factuur voor alle locaties

Wat kost het?

Vanuit de leverancier bedragen de kosten voor het gebruik van de slimme watermeter  ongeveer € 20,00 per jaar (contractduur 15 jaar).

 

Bron: WHC en Brabantwater

 

Nieuws items

Hapklare hoofdstukken voor integratie verduurzaming in de zorg

Zie jij door de bomen het bos nog? Milieuthermometer Zorg biedt zorginstellingen een methodiek om integraal en gestructureerd invulling te geven aan duurzaamheid en milieu....

Lees meer

Herkeuren of wachten op de EPBD IV?

De EPBD III keuring is verlopen, wat nu? Kan ik wachten op de richtlijn? Het antwoord hierop is nee. Maar hoe zit het ook alweer?...

Lees meer

Folie op ramen, een energiebesparende maatregel

Energie besparen in een gebouw kan op verschillende manieren, zo zijn er meestal technische maatregelen mogelijk maar ook organisatorische of gedragsmaatregelen. Een energiebesparende maatregel resulteert...

Lees meer

30 jaar sterk in vastgoedbeheer

Zo lang is het al dat ons bedrijf zich bezig houdt met huisvestings- en gebouwvraagstukken. Weten waar je aan toe bent met je gebouwen terreinen...

Lees meer

CSRD-rapportage komt eraan!

Europese wetgeving Er komt veel regelgeving vanuit Europa die bouw- en vastgoedbedrijven maar ook andere grote organisaties verplicht om over duurzaamheid te rapporteren. Het gaat...

Lees meer