Veel gestelde vragen
Contact

Voldoen aan wettelijke duurzaamheidseisen? Laat je certificeren!

Wetgeving en rapportageverplichtingen op het gebied van duurzaamheid worden over de tijd alleen maar meer. Er waren al verschillende rapportageverplichtingen met betrekking tot vastgoed, maar met de WPM-rapportage en CSRD-wetgeving uit Europa zal verduurzaming een integraal begrip binnen organisaties worden. Veel organisaties zien door de bomen het bos niet meer.

Duurzaamheidscertificering

Met een keurmerk en/of certificering kan jouw organisatie of vastgoedportefeuille voldoen aan allerlei verschillende wetgevingen van nu en van de toekomst. Niet alleen is het een concrete manier om te peilen hoe je ervoor staat, ook de duurzaamheid van je organisatie zal steeds meer invloed hebben op de stakeholders. Zo is het al bekend dat vastgoedobjecten met een slecht energielabel veel minder worden gefinancierd door banken, en dat nieuwe werknemers meer geneigd zijn om aan te sluiten bij een organisatie met een duurzame bedrijfsvoering.

Welk keurmerk past?

Er zijn al veel verschillende instanties die zich bezighouden met certificeringen. Welk keurmerk het beste past bij de organisatie, hangt af van de ambities en doelstellingen op het gebied van verduurzaming. Ook de omvang van je vastgoedportefeuille heeft hier invloed op (is het huur of eigendom?). Als een korte introductie, hebben wij de meest voorkomende certificeringen op een rijtje gezet:

 

  • CO₂ Prestatieladder (Wat Is de Ladder, 2024);

"De CO2 Prestatieladder is een CO2 managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector."

− De focus ligt op het reduceren van Scope 1, 2 en 3 emissies.

  • EarthCheck (EarthCheck, 2024);

"Als een organisatie aantoont dat zij EarthCheck gecertificeerd is, kan je er zeker van zijn dat de organisatie een uitgebreid duurzaamheidsonderzoek heeft ondergaan. Organisaties krijgen de middelen om hun impact te meten en om investeringen te maken, die goed zijn voor de portemonnee en voor de planeet."

− Met haar internationale aanwezigheid is EarthCheck een duurzaamheidscertificering, maar ook een statusindicatie voor buitenlandse investeerders.

  • Milieuthermometer Zorg (Milieuthermometer Zorg - Milieukeur, 2024);

"Door de Milieuthermometer Zorg kan een ziekenhuis of zorginstelling haar duurzaamheidsprestatie en milieuzorg zichtbaar maken en aantoonbaar verbeteren. Die duurzame bedrijfsvoering is belangrijk voor zorginkopers, zorgverzekeraars, personeel, patiënten, bezoekers en anderen. Met het certificaat onderscheidt een instelling zich en kan deze voldoen aan de toenemende vraag naar duurzaamheid vanuit de markt."

− Milieuthermometer Zorg bestaat uit verschillende thema’s die goed aansluiten bij zorginstellingen en hun diensten. Duurzaamheid wordt in de breedste zin behandeld, niet alleen energie maar ook milieu impact komt aan bod.

  • BREEAM-NL In-Use (Wat Is BREEAM-NL, 2024);

"BREEAM-NL In-Use levert aantoonbaar bewijs van de duurzaamheidsprestaties van een bestaand gebouw. Dat maakt het keurmerk voor meerdere doelgroepen interessant. BREEAM-NL In-Use geeft inzicht in de actuele duurzame staat van een object en het verbeterpotentieel. Hiermee is het een ideaal managementinstrument."

− BREEAM NL heeft niet alleen voor nieuwbouw maar ook voor bestaand vastgoed, een verduurzamingscertificaat wat meerdere vlakken van duurzaamheid behandeld. Er is een sterke link met de SDG’s van de Verenigde Naties, wat het een mooi raakvlak geeft voor internationale wetgeving.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij WHC helpen we je graag met het vinden van welke certificeringen het beste passen bij jouw organisatie. Door het vaststellen van de ambities en duurzaamheidsdoelstellingen

kunnen we samen de juiste weg in slaan. Ben je al gecertificeerd en wil je weten of je klaar bent voor de volgende audit? Ook daarbij kunnen we je helpen.

Nieuws items

Nieuwe rapportageverplichting voor grote werkgevers: inzicht in CO₂-uitstoot werkverkeer

Vanaf 1 juli 2024 zijn Nederlandse organisaties met 100 of meer werknemers verplicht om jaarlijks gegevens te rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van...

Lees meer

Kennissessie Netcongestie

In Nederland moeten we verduurzamen, voor veel organisaties betekent dat massaal elektrificeren. Door de toename in vraag naar elektriciteit, raakt het elektriciteitsnet overbelast. Hoelang houden...

Lees meer

Wacht u voor de energiebesparingsplicht op doorgang van de Portefeuille Aanpak Utiliteitsbouw?

Minister Keijzer geeft in haar kamerbrief van 7 maart aan deze bestaande aanpak en regeling door te willen zetten en te borgen. “Voor de eigenaar...

Lees meer

Milieuthermometer Zorg vernieuwd: Duurzamere zorg in lijn met Green Deal 3.0

Vanaf 1 januari 2025 is de Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen herzien. De nieuwste versie sluit volledig aan bij de doelen van de Green Deal Duurzame...

Lees meer

EU Boekt Historische Vooruitgang in Klimaatdoelstellingen, Maar Blijft Waakzaam

De Europese Unie heeft in 2023 een daling van 8,3% in broeikasgasemissies gerealiseerd in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het recent gepubliceerde...

Lees meer