Veel gestelde vragen
Contact

Het belang van Energiemonitoring en Kwartaalverslagen: De Rol van de WEii in Duurzaam Energiebeheer

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat energiemonitoring en regelmatig rapporteren, cruciaal is voor het verlagen van hun energieverbruik en het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Het gebruik van kwartaalverslagen en gedetailleerde energie-inzichten speelt hierbij een sleutelrol. Een belangrijk hulpmiddel om deze processen te optimaliseren is de "Werkelijke Energie Intensiteit Indicator " (WEii), ontwikkeld door de Dutch Green Building Council (DGBC). Deze indicator biedt bedrijven de mogelijkheid om hun energieverbruik niet alleen te monitoren, maar ook inzichtelijk te maken en te verbeteren, door jaardata effectief te gebruiken.

Waarom Energiemonitoring Essentieel is

Energiemonitoring biedt bedrijven het vermogen om hun energieverbruik continu te volgen en trends tijdig te herkennen. Regelmatig rapportages opstellen, zoals kwartaalverslagen over energieverbruik, is essentieel voor het in kaart brengen van de prestaties en het tijdig bijsturen van strategieën. Zonder gedetailleerde monitoring is het lastig om te begrijpen waar en waarom energieverbruik fluctueert. Het vaststellen van besparingskansen en het stellen van duidelijke doelen wordt daarmee bemoeilijkt. Door het implementeren van een systematische energiemonitoring, kunnen organisaties veranderingen in hun energieverbruik snel detecteren. Dit stelt hen in staat om direct actie te ondernemen en hun energieverbruik beter te beheren. Bovendien kunnen bedrijven door kwartaalverslagen hun prestaties vergelijken met vooraf vastgestelde doelstellingen en benchmarks, wat helpt om duurzame maatregelen effectiever door te voeren.

De WEii: Het Verbinden van Energiemonitoring en Duurzaamheidsdoelen

De Werkelijke Energie Intensiteit Indicator (WEii) biedt bedrijven een krachtige tool om hun energieprestaties te verbeteren door niet alleen het totale verbruik te meten, maar dit af te zetten tegen de specifieke kenmerken van een gebouw, zoals de oppervlakte en het type gebruik. Door het jaarlijkse energieverbruik te koppelen aan bruikbare ruimte, krijgen bedrijven een gedetailleerd inzicht in de werkelijke energie-intensiteit van hun gebouwen. WHC consultancy ondersteunt organisaties ook bij het monitoren van kwartaalcijfers en het inzien van trends over de tijd. Door regelmatig kwartaalrapportages te genereren, helpt WHC bedrijven om de effectiviteit van hun energiebeheersmaatregelen nauwkeurig te volgen. Dit maakt het mogelijk om tijdig bij te sturen en duurzaamheidsdoelen te behalen. De WEii biedt een meetmethode om de werkelijke energie-intensiteit te berekenen en te benchmarken, waardoor bedrijven hun energieprestaties kunnen vergelijken met andere vergelijkbare gebouwen.

Voordelen van Kwartaalverslagen en Energiemonitoring met de WEii

  1. Continue Prestatie-evaluatie: Door energiemonitoringsverslagen te integreren met de WEii, krijgen bedrijven continu inzicht in hun energieprestaties. Dit maakt het makkelijker om na te gaan of geplande maatregelen effect hebben en of de energie-intensiteit van een gebouw daadwerkelijk daalt.
  2. Inzicht in Trends en Seizoensgebonden Veranderingen: Energiemonitoring helpt bedrijven om seizoensgebonden fluctuaties in het energieverbruik te identificeren. Dit inzicht is cruciaal voor het aanpassen van strategieën, bijvoorbeeld door het optimaliseren van verwarming en koeling of door het aanpassen van gebruikspatronen om energie te besparen.
  3. Benchmarking en Vergelijking: De WEii stelt bedrijven in staat om hun energieverbruik per vierkante meter te vergelijken met vergelijkbare gebouwen. Dit levert waardevolle informatie op over hoe efficiënt een gebouw presteert in vergelijking met de norm, en geeft richting aan verbeterpunten.
  4. Kostenbesparing en Duurzaamheid: Door het energieverbruik nauwkeurig te volgen via kwartaalverslagen en de WEii, kunnen bedrijven niet alleen hun energieverbruik verminderen, maar ook kosten besparen. Door deze inzichten kunnen bedrijven hun energiebeheer optimaliseren, waardoor ze zowel financieel als ecologisch duurzamer worden.

Vooruitkijken naar 2025: Duurzaam Energiebeheer met de WEii

Nu we 2024 afsluiten, is het tijd om vooruit te kijken naar 2025. De integratie van kwartaalrapportages en slimme energiemonitoring met tools zoals de WEii biedt een directe manier om het energieverbruik van gebouwen systematisch te verlagen. Door energieprestaties regelmatig te meten en deze data te gebruiken voor verbeterplannen, kunnen bedrijven beter voorbereid het nieuwe jaar ingaan. Heb jij ook interesse in meer grip op je energieverbruik? Neem dan contact op met WHC!

Nieuws items

Nieuwe rapportageverplichting voor grote werkgevers: inzicht in CO₂-uitstoot werkverkeer

Vanaf 1 juli 2024 zijn Nederlandse organisaties met 100 of meer werknemers verplicht om jaarlijks gegevens te rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van...

Lees meer

Kennissessie Netcongestie

In Nederland moeten we verduurzamen, voor veel organisaties betekent dat massaal elektrificeren. Door de toename in vraag naar elektriciteit, raakt het elektriciteitsnet overbelast. Hoelang houden...

Lees meer

Wacht u voor de energiebesparingsplicht op doorgang van de Portefeuille Aanpak Utiliteitsbouw?

Minister Keijzer geeft in haar kamerbrief van 7 maart aan deze bestaande aanpak en regeling door te willen zetten en te borgen. “Voor de eigenaar...

Lees meer

Milieuthermometer Zorg vernieuwd: Duurzamere zorg in lijn met Green Deal 3.0

Vanaf 1 januari 2025 is de Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen herzien. De nieuwste versie sluit volledig aan bij de doelen van de Green Deal Duurzame...

Lees meer

EU Boekt Historische Vooruitgang in Klimaatdoelstellingen, Maar Blijft Waakzaam

De Europese Unie heeft in 2023 een daling van 8,3% in broeikasgasemissies gerealiseerd in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het recent gepubliceerde...

Lees meer
Opdrachtgevers Bekijk alle opdrachtgevers