Veel gestelde vragen
Contact

EU Boekt Historische Vooruitgang in Klimaatdoelstellingen, Maar Blijft Waakzaam

De Europese Unie heeft in 2023 een daling van 8,3% in broeikasgasemissies gerealiseerd in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het recent gepubliceerde Climate Action Progress Report 2024 van de Europese Commissie. Hiermee zijn de emissies nu 37% lager dan in 1990, terwijl het bruto binnenlands product (BBP) in dezelfde periode met maar liefst 68% is gegroeid. Deze cijfers tonen aan dat economische groei en een reductie van emissies elkaar niet uitsluiten.

Een Duidelijk Traject naar 2030

De EU ligt goed op schema om de ambitie te verwezenlijken om tegen 2030 minstens 55% minder emissies uit te stoten ten opzichte van 1990. Het rapport wijst erop dat deze vooruitgang te danken is aan een combinatie van beleidsmaatregelen zoals de Fit for 55-pakketten, investeringen in duurzame technologieën en de transitie naar hernieuwbare energiebronnen.

Zo heeft de introductie van het vernieuwde emissiehandelssysteem (ETS) gezorgd voor een betere prikkel om te investeren in koolstofarme technologieën. Tegelijkertijd spelen subsidies en fiscale voordelen voor groene energie een cruciale rol in het versnellen van de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Oproep tot Verdere Actie

Hoewel de geboekte vooruitgang significant is, waarschuwt het rapport dat de EU niet achterover kan leunen. Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, is een versnelling van de emissiereducties noodzakelijk. Het rapport benadrukt dat inspanningen moeten worden versterkt in sectoren die achterblijven, zoals landbouw en transport, waar de uitstoot minder snel afneemt dan in andere sectoren.

 

De Commissie pleit daarnaast voor een toename van investeringen in innovatieve technologieën zoals waterstof en koolstofafvang. Ook samenwerking tussen lidstaten wordt essentieel geacht om grensoverschrijdende infrastructuur te realiseren en best practices te delen.

Klimaatfinanciering en Rechtvaardige Transitie

Een ander belangrijk aandachtspunt in het rapport is de noodzaak van klimaatfinanciering. Er wordt opgeroepen tot een versterkte solidariteit met regio's die disproportioneel worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen. Specifieke aandacht gaat uit naar een rechtvaardige transitie, waarbij kwetsbare gemeenschappen en werknemers in koolstofintensieve industrieën ondersteuning krijgen om de overgang naar een groene economie te maken.

Mondiale Voorbeeldfunctie

Met deze vooruitgang bevestigt de EU haar positie als mondiale leider in de strijd tegen klimaatverandering. De resultaten tonen aan dat bindende doelstellingen en een ambitieuze strategie resultaten opleveren, zowel op het gebied van emissiereductie als economische groei.

 

Toch blijft de boodschap helder: de strijd is nog niet gestreden. Het rapport sluit af met een oproep aan burgers, bedrijven en overheden om samen te blijven werken aan een duurzame toekomst. Alleen door gezamenlijke inspanningen kan de EU haar ambitieuze klimaatdoelen realiseren en bijdragen aan een leefbare planeet voor toekomstige generaties.

Met deze resultaten benadrukt het rapport niet alleen de urgentie van actie, maar ook de enorme kansen die de groene transitie biedt op economisch, ecologisch en sociaal gebied.

Nieuws items

Wacht u voor de energiebesparingsplicht op doorgang van de Portefeuille Aanpak Utiliteitsbouw?

Minister Keijzer geeft in haar kamerbrief van 7 maart aan deze bestaande aanpak en regeling door te willen zetten en te borgen. “Voor de eigenaar...

Lees meer

Milieuthermometer Zorg vernieuwd: Duurzamere zorg in lijn met Green Deal 3.0

Vanaf 1 januari 2025 is de Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen herzien. De nieuwste versie sluit volledig aan bij de doelen van de Green Deal Duurzame...

Lees meer

EU Boekt Historische Vooruitgang in Klimaatdoelstellingen, Maar Blijft Waakzaam

De Europese Unie heeft in 2023 een daling van 8,3% in broeikasgasemissies gerealiseerd in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het recent gepubliceerde...

Lees meer

Het belang van Energiemonitoring en Kwartaalverslagen: De Rol van de WEii in Duurzaam Energiebeheer

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat energiemonitoring en regelmatig rapporteren, cruciaal is voor het verlagen van hun energieverbruik en het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Het gebruik...

Lees meer

De NEN 2767 conditiemeting gecombineerd met verduurzaming is objectief en slim!

De meeste organisaties zijn redelijkerwijs op de hoogte van de huidige staat van onderhoud van hun vastgoedportefeuille. Door het regelmatig uitvoeren van conditiemetingen volgens de...

Lees meer