Veel gestelde vragen
Contact

NEN 3140 – Bent u straf- of civielrechtelijk aansprakelijk ?

Kent u de risico’s bij het opstellen van een veilige werkomgeving op het gebied van elektrotechnische installaties?

 

Jaarlijks worden er vele NEN 3140 rapportages opgesteld. Iedereen doet zijn best om de veiligheid hoog te houden en de risico’s te minimaliseren. Toch valt het vaak op dat we het niet zo strikt nemen met de rapportages ..... bewust of onbewust.

U als werkgever,  gastheer of zorgverlener bent verantwoordelijk voor de veiligheid van uw elektrotechnische installaties, maar bovenal voor de veiligheid van uw werknemers en cliënten, cq bezoekers.  Vaak denkt men met het opstellen van een NEN 3140 rapportage deze veiligheid te hebben geregeld.

De praktijk wijst echter uit dat dit vaak niet het geval is. Wanneer er toch ongevallen plaatsvinden of bijvoorbeeld brand uitbreekt, kunt u Straf- of Civielrechtelijk aansprakelijk gesteld worden. Verder blijkt vaak dat de verzekeraar aan het langste eind trekt en kunt u als verzekeringnemer naar uw centen fluiten, met alle gevolgen van dien. Nog naast alle juridische gevolgen en emotionele schade, heeft u dan ook een enorme kostenpost.

Hoe kan dit nou?
U had immers de NEN 3140 inspectie laten uitvoeren!

Dit komt omdat de regelvoering op dit gebied ingewikkeld en onbekend is bij de verantwoordelijke werkgevers.  Vaak goed bedoeld denken zij dat alles goed geregeld is, maar …

  • Wist u bijvoorbeeld dat u een installatie verantwoordelijke moet aanwijzen wanneer er een inspectie volgens de NEN 3140 wordt uitgevoerd? Wanneer er geen installatieverantwoordelijke is aangewezen(intern of extern) is er niet voldaan aan de NEN 3140?
  • Wist u bijvoorbeeld dat er mogelijkheden zijn om zonder installatie verantwoordelijke uw elektrische installatie te laten inspecteren met zo min mogelijk risico’s?
  • Wist u bijvoorbeeld dat u persoonlijk verantwoordelijk bent voor de veilige werk/leefomgeving van uw werkgevers, cliënten etc.?
  • Wist u dat in veel gevallen de verzekeraar niet uitkeert omdat de risico’s niet goed in kaart zijn gebracht en/of niet tijdig zijn opgelost?
  • Wist u dat u een zwakke positie heeft als u de NEN 3140 onvoldoende geïmplementeerd hebt binnen uw organisatie?

 

Wij gaan ervan uit dat u als werkgever altijd een veilige werkomgeving wilt bieden en juridische en financiële risico’s op het gebied van veiligheid van uw elektrotechnische installaties tot het kleinste minimum wil terugbrengen.

Wij kunnen u hierbij ondersteunen of adviseren hoe u dit kunt realiseren, wij zijn deskundig op het gebied van NEN 3140, maar ook op het gebied van andere methodieken, wij kunnen u helpen om de juiste stappen te ondernemen en de juiste mensen hiervoor in te huren.

Zo komt u niet voor verrassingen van uw verzekeraar of de handhavende organisatie te staan, wanneer er ondanks alle veiligheidsvoorschriften en voorzichtigheid het toch een keer mis gaat.

 

Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met Mark de Rooij

 

Door:

Kent u de risico’s bij het opstellen van een veilige werkomgeving op het gebied van elektrotechnische installaties?   Jaarlijks worden er vele NEN 3140 rapportages...

Nieuws items

Voldoen aan wettelijke duurzaamheidseisen? Laat je certificeren!

Wetgeving en rapportageverplichtingen op het gebied van duurzaamheid worden over de tijd alleen maar meer. Er waren al verschillende rapportageverplichtingen met betrekking tot vastgoed, maar...

Lees meer

Geldt de nieuwe WPM-rapportageverplichting ook voor jou?

WPM-Rapportageplicht De nieuwe rapportageverplichting WPM (werkgebonden personenmobiliteit) is sinds 1 juli 2024 verplicht voor alle organisaties in Nederland met meer dan 100 medewerkers. De WPM-rapportage,...

Lees meer

Hapklare hoofdstukken voor integratie verduurzaming in de zorg

Zie jij door de bomen het bos nog? Milieuthermometer Zorg biedt zorginstellingen een methodiek om integraal en gestructureerd invulling te geven aan duurzaamheid en milieu....

Lees meer

Herkeuren of wachten op de EPBD IV?

De EPBD III keuring is verlopen, wat nu? Kan ik wachten op de richtlijn? Het antwoord hierop is nee. Maar hoe zit het ook alweer?...

Lees meer

Folie op ramen, een energiebesparende maatregel

Energie besparen in een gebouw kan op verschillende manieren, zo zijn er meestal technische maatregelen mogelijk maar ook organisatorische of gedragsmaatregelen. Een energiebesparende maatregel resulteert...

Lees meer