Veel gestelde vragen
Contact

NEN 3140 – Bent u straf- of civielrechtelijk aansprakelijk ?

Kent u de risico’s bij het opstellen van een veilige werkomgeving op het gebied van elektrotechnische installaties?

 

Jaarlijks worden er vele NEN 3140 rapportages opgesteld. Iedereen doet zijn best om de veiligheid hoog te houden en de risico’s te minimaliseren. Toch valt het vaak op dat we het niet zo strikt nemen met de rapportages ..... bewust of onbewust.

U als werkgever,  gastheer of zorgverlener bent verantwoordelijk voor de veiligheid van uw elektrotechnische installaties, maar bovenal voor de veiligheid van uw werknemers en cliënten, cq bezoekers.  Vaak denkt men met het opstellen van een NEN 3140 rapportage deze veiligheid te hebben geregeld.

De praktijk wijst echter uit dat dit vaak niet het geval is. Wanneer er toch ongevallen plaatsvinden of bijvoorbeeld brand uitbreekt, kunt u Straf- of Civielrechtelijk aansprakelijk gesteld worden. Verder blijkt vaak dat de verzekeraar aan het langste eind trekt en kunt u als verzekeringnemer naar uw centen fluiten, met alle gevolgen van dien. Nog naast alle juridische gevolgen en emotionele schade, heeft u dan ook een enorme kostenpost.

Hoe kan dit nou?
U had immers de NEN 3140 inspectie laten uitvoeren!

Dit komt omdat de regelvoering op dit gebied ingewikkeld en onbekend is bij de verantwoordelijke werkgevers.  Vaak goed bedoeld denken zij dat alles goed geregeld is, maar …

  • Wist u bijvoorbeeld dat u een installatie verantwoordelijke moet aanwijzen wanneer er een inspectie volgens de NEN 3140 wordt uitgevoerd? Wanneer er geen installatieverantwoordelijke is aangewezen(intern of extern) is er niet voldaan aan de NEN 3140?
  • Wist u bijvoorbeeld dat er mogelijkheden zijn om zonder installatie verantwoordelijke uw elektrische installatie te laten inspecteren met zo min mogelijk risico’s?
  • Wist u bijvoorbeeld dat u persoonlijk verantwoordelijk bent voor de veilige werk/leefomgeving van uw werkgevers, cliënten etc.?
  • Wist u dat in veel gevallen de verzekeraar niet uitkeert omdat de risico’s niet goed in kaart zijn gebracht en/of niet tijdig zijn opgelost?
  • Wist u dat u een zwakke positie heeft als u de NEN 3140 onvoldoende geïmplementeerd hebt binnen uw organisatie?

 

Wij gaan ervan uit dat u als werkgever altijd een veilige werkomgeving wilt bieden en juridische en financiële risico’s op het gebied van veiligheid van uw elektrotechnische installaties tot het kleinste minimum wil terugbrengen.

Wij kunnen u hierbij ondersteunen of adviseren hoe u dit kunt realiseren, wij zijn deskundig op het gebied van NEN 3140, maar ook op het gebied van andere methodieken, wij kunnen u helpen om de juiste stappen te ondernemen en de juiste mensen hiervoor in te huren.

Zo komt u niet voor verrassingen van uw verzekeraar of de handhavende organisatie te staan, wanneer er ondanks alle veiligheidsvoorschriften en voorzichtigheid het toch een keer mis gaat.

 

Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met Mark de Rooij

 

Door:

Kent u de risico’s bij het opstellen van een veilige werkomgeving op het gebied van elektrotechnische installaties?   Jaarlijks worden er vele NEN 3140 rapportages...

Nieuws items

Dien de geactualiseerde CO₂-routekaart in bij EVZ

Werk je bij een zorgorganisatie die actief is op het gebied van verduurzaming? Dan ben je vast bekend met de CO₂-routekaart. Heeft jouw organisatie al...

Lees meer

Nieuwbouw! Een kwaliteitsborger in de bouw vanuit de wet Wkb is verplicht.

Sinds 1 januari 2024 is de wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor nieuwbouwprojecten (gevolgklasse 1) van kleine bedrijfspanden en eengezinswoningen van kracht. De Wkb zegt dat de...

Lees meer

Kennissessie Netcongestie

Op 12 mei jl. organiseerde WHC in samenwerking met Kenter een kennissessie Netcongestie. Het was een leerzame sessie waarbij we kennis met diverse collega’s uit...

Lees meer

DUMAVA 2025: Nieuwe kansen voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed

De Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) opent in 2025 opnieuw haar deuren, met een budget van € 405 miljoen. Hiervan is € 121,5 miljoen beschikbaar...

Lees meer

Nieuwe rapportageverplichting voor grote werkgevers: inzicht in CO₂-uitstoot werkverkeer

Vanaf 1 juli 2024 zijn Nederlandse organisaties met 100 of meer werknemers verplicht om jaarlijks gegevens te rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van...

Lees meer