Veel gestelde vragen
Contact

Luchtdicht bouwen … Waarom?

Luchtdicht bouwen is het afdichten van alle ongewenste openingen, kieren en naden in een woning of gebouw. Hiermee worden alle ongecontroleerde luchtstromen  voorkomen.

Er zijn meerdere redenen om luchtdicht te bouwen. Het meest belangrijkst zijn energieverlies tegen gaan, verbeteren van comfort door voorkomen van tocht, voorkomen van vochtproblemen door ongewenste condensatie van koude oppervlakken en een optimale geluidswering.

Bij oplevering gaat ook steeds strenger gecontroleerd worden of gebouwen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Doordat de EPC-norm per 1 januari 2015 is verlaagd naar 0,4, gaat luchtdicht bouwen een steeds belangrijkere rol spelen in het behalen van deze eisen.

Om deze EPC-norm  te halen zijn er meerdere mogelijkheden om het energieverbruik van het bouwwerk zo laag mogelijk te houden. Dit kunnen zowel keuzes zijn van  technische installaties of door het toepassen van de juiste bouwmaterialen en het juist aanbrengen daarvan. De keuze van een lage infiltratiewaarde, luchtdichtheid van een gebouw, is een van de manieren om de EPC-norm te behalen.

 

Vanaf 2020 is de EPC-eis voor nieuwbouw woningen kleiner of gelijk aan 0. De keuze voor een laag infiltratievoud, luchtdicht bouwen, wordt dus steeds belangrijker.

 

Helaas is in de praktijk het luchtdichtbouwen een punt van aandacht. Vaak wordt daarbij gedacht  dat luchtdicht bouwen niet bevorderlijk is voor een gezond en dus een comfortabel binnenklimaat. Dit is onjuist. Echter komt daar wel bij kijken dat er voldoende aandacht moet worden besteed aan  een goed werkend  ventilatie systeem.

 

De luchtdichtheid van een gebouw hangt voornamelijk af van de opbouw van de constructie en de detaillering. In de praktijk komen wij te vaak tegen dat er kieren en naden worden afgedicht met vulmiddelen als pur en kit. Dit is echter  maar een tijdelijke  en dus onjuiste oplossing. Bij een eindcontrole zal de gemeten infiltratie waarde wel voldoen maar dit is niet blijvend.  Omdat een bouwwerk krimpt en uitzet door de temperatuurverschillen worden de afgedichte naden met pur en kit zwaar belast . Deze naden bewegen maar tot op een zekere hoogte mee met totdat ze scheuren en dus lek raken. Wij raden daarom ook aan om te streven naar een goede detaillering en een zorgvuldige uitvoering hiervan.

Er zijn verschillende manieren om de luchtdichtheid van een woning of gebouw te meten. WHC kan de luchtdichtheid van een woning meten door middel van een blowerdoortest en het maken van een rapportage van de gemeten infiltratie eis.

 

Heeft u interesse in een luchtdichtheid meting?

 

 

Nieuws items

Is ICT de oplossing voor een verouderde vastgoeddatabase en een duurzame toekomst?

Elk jaar doet NVDO uitgebreid onderzoek naar welke onderwerpen en thema’s de onderhoudssector bezighouden. Ook dit jaar zijn er nieuwe thema’s bijgekomen en zijn oudere...

Lees meer

Het nut van het PvE Gezonde Kantoren

Het nut van een gezond kantoor lijkt logisch, maar hoe is dat bij u? Welke regels horen hierbij?   Om u enig inzicht te geven...

Lees meer

DUMAVA…druk met subsidiegeld ophalen

Er komt weer een nieuwe ronde van de DUMAVA subsidie aan. Dit biedt dus weer een mooie kans om uw DUurzaam MAatschappelijk VAstgoed te verduurzamen....

Lees meer

Groene Stroom, verdiepen loont!

De overheid stimuleert organisaties om energie te besparen, ofwel de hoeveelheid energie die je als organisatie verbruikt te verminderen. Dit is een belangrijke eerste stap...

Lees meer

Duurzaam op de Werkvloer

Naast het uitvoeren van technische maatregelen om de gebouwschil of installaties te verduurzamen, is er ook een aspect van energieverbruik wat abstracter ligt. Het gedrag...

Lees meer