Veel gestelde vragen
Contact

Luchtdicht bouwen … Waarom?

Luchtdicht bouwen is het afdichten van alle ongewenste openingen, kieren en naden in een woning of gebouw. Hiermee worden alle ongecontroleerde luchtstromen  voorkomen.

Er zijn meerdere redenen om luchtdicht te bouwen. Het meest belangrijkst zijn energieverlies tegen gaan, verbeteren van comfort door voorkomen van tocht, voorkomen van vochtproblemen door ongewenste condensatie van koude oppervlakken en een optimale geluidswering.

Bij oplevering gaat ook steeds strenger gecontroleerd worden of gebouwen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Doordat de EPC-norm per 1 januari 2015 is verlaagd naar 0,4, gaat luchtdicht bouwen een steeds belangrijkere rol spelen in het behalen van deze eisen.

Om deze EPC-norm  te halen zijn er meerdere mogelijkheden om het energieverbruik van het bouwwerk zo laag mogelijk te houden. Dit kunnen zowel keuzes zijn van  technische installaties of door het toepassen van de juiste bouwmaterialen en het juist aanbrengen daarvan. De keuze van een lage infiltratiewaarde, luchtdichtheid van een gebouw, is een van de manieren om de EPC-norm te behalen.

 

Vanaf 2020 is de EPC-eis voor nieuwbouw woningen kleiner of gelijk aan 0. De keuze voor een laag infiltratievoud, luchtdicht bouwen, wordt dus steeds belangrijker.

 

Helaas is in de praktijk het luchtdichtbouwen een punt van aandacht. Vaak wordt daarbij gedacht  dat luchtdicht bouwen niet bevorderlijk is voor een gezond en dus een comfortabel binnenklimaat. Dit is onjuist. Echter komt daar wel bij kijken dat er voldoende aandacht moet worden besteed aan  een goed werkend  ventilatie systeem.

 

De luchtdichtheid van een gebouw hangt voornamelijk af van de opbouw van de constructie en de detaillering. In de praktijk komen wij te vaak tegen dat er kieren en naden worden afgedicht met vulmiddelen als pur en kit. Dit is echter  maar een tijdelijke  en dus onjuiste oplossing. Bij een eindcontrole zal de gemeten infiltratie waarde wel voldoen maar dit is niet blijvend.  Omdat een bouwwerk krimpt en uitzet door de temperatuurverschillen worden de afgedichte naden met pur en kit zwaar belast . Deze naden bewegen maar tot op een zekere hoogte mee met totdat ze scheuren en dus lek raken. Wij raden daarom ook aan om te streven naar een goede detaillering en een zorgvuldige uitvoering hiervan.

Er zijn verschillende manieren om de luchtdichtheid van een woning of gebouw te meten. WHC kan de luchtdichtheid van een woning meten door middel van een blowerdoortest en het maken van een rapportage van de gemeten infiltratie eis.

 

Heeft u interesse in een luchtdichtheid meting?

 

 

Nieuws items

Geldt de nieuwe WPM-rapportageverplichting ook voor jou?

WPM-Rapportageplicht De nieuwe rapportageverplichting WPM (werkgebonden personenmobiliteit) is sinds 1 juli 2024 verplicht voor alle organisaties in Nederland met meer dan 100 medewerkers. De WPM-rapportage,...

Lees meer

Hapklare hoofdstukken voor integratie verduurzaming in de zorg

Zie jij door de bomen het bos nog? Milieuthermometer Zorg biedt zorginstellingen een methodiek om integraal en gestructureerd invulling te geven aan duurzaamheid en milieu....

Lees meer

Herkeuren of wachten op de EPBD IV?

De EPBD III keuring is verlopen, wat nu? Kan ik wachten op de richtlijn? Het antwoord hierop is nee. Maar hoe zit het ook alweer?...

Lees meer

Folie op ramen, een energiebesparende maatregel

Energie besparen in een gebouw kan op verschillende manieren, zo zijn er meestal technische maatregelen mogelijk maar ook organisatorische of gedragsmaatregelen. Een energiebesparende maatregel resulteert...

Lees meer

30 jaar sterk in vastgoedbeheer

Zo lang is het al dat ons bedrijf zich bezig houdt met huisvestings- en gebouwvraagstukken. Weten waar je aan toe bent met je gebouwen terreinen...

Lees meer