Veel gestelde vragen
Contact

Hapklare hoofdstukken voor integratie verduurzaming in de zorg

Zie jij door de bomen het bos nog? Milieuthermometer Zorg biedt zorginstellingen een methodiek om integraal en gestructureerd invulling te geven aan duurzaamheid en milieu. Deze methodiek is nu gebaseerd op 6 onderwerpen, te weten:

  • CO2 routekaart
  • Green Deal Duurzame Zorg
  • Inkoopeisen zorg van de verzekeraars
  • CSRD wetgeving
  • Milieuwetgeving (Werkgebonden Personen Mobiliteit, Energiebesparingsplicht, informatieplicht, EED, Onderzoeksplicht, BENG, GACS e.d.)
  • Komende wetgeving: EPBD IV, RED II en MPG

Door de methodiek te volgen sluit de organisatie aan op de invulling van afspraken en wetgeving, gebaseerd op bovengenoemde punten.

Milieuthermometer Zorg en een duurzame bedrijfsvoering

Met de Milieuthermometer Zorg wordt voor de organisatie de aandacht en invulling voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar. Het geeft de organisatie gecategoriseerde handvaten met nuttige verduurzamingsmaatregelen, waarbij organisatorisch de neuzen dezelfde kant op wijzen.

Door van tevoren na te denken over de organisatie van de benodigde activiteiten, is het goed en overzichtelijk binnen bestaande taken te verdelen en te implementeren. Door deze opzet en het resultaat van de maatregelen bespaart dit de zorginstelling tijd en kosten.

Certificatieschema Milieuthermometer

Je beschikt direct over een handzaam instrument om de milieuprestatie en milieuzorg structureel te verbeteren en concreet aantoonbaar te maken voor personeelsleden, cliënten, bezoekers en belanghebbenden zoals de zorgverzekeraars, gemeenten en bevoegd gezag. Zorginstellingen kunnen zich conform een certificatieschema laten certificeren voor Brons, Zilver of Goud.

Milieucoördinator en werkgroep

Ben je nog niet toe aan certificering, maar wil je wel alvast beginnen met verduurzamen, dan kun je bijvoorbeeld wel alvast een werkgroep inrichten met een milieucoördinator en stakeholders uit de eigen organisatie. Deze stakeholders zijn dan verantwoordelijk voor de opvolging van gekozen maatregelen. Er zijn uiteraard meerdere wegen die naar Rome leiden, echter is deze basis vaak een belangrijke en kun je vanuit deze positie de voorbereiding en uitrol organiseren.

Thema’s verduurzaming

In het certificatieschema zijn onderstaande 16 thema’s opgenomen met elk daarin eisen en actiepunten opgenomen die invulling en opvolging geven

aan het betreffende thema.

  1. Management en Organisatie
  2. Energie
  3. Water
  4. Gevaarlijke stoffen
  5. Luchtkwaliteit
  6. Afval
  7. Voeding
  8. Reiniging
  9. Vervoer
  10. Inkoop
  11. Vastgoed
  12. Groenbeheer
  13. Gezondheidsbevordering
  14. Communicatie en bewustzijn
  15. Groene verpleegafdeling
  16. Groene OK

Implementatiestappen verduurzaming in de organisatie

Mogelijk zijn niet alle thema’s of maatregelen voor u van toepassing, of kunt u nog niet overal een invulling aan geven. Belangrijk is dat uw organisatie de eerste stap gaat zetten en begint met haalbare stappen en doelen. Stap voor stap, overzichtelijk en beheersbaar kunt en gaat u verduurzaming in de organisatie borgen.

WHC helpt zorgorganisaties met verduurzamingsactiviteiten van Milieuthermometer Zorg

Wilt u eens van gedachten wisselen over het implementeren van verduurzamingsactiviteiten of de methodiek nieuw leven inblazen?

Neemt u dan vrijblijvend contact op. Samen bekijken we waar mogelijkheden liggen om u te helpen.

 

Bron: WHC, Milieuplatform Zorg en EVZ.

Nieuws items

Verduurzaming van gebouwinstallaties

Goede projectbegeleiding voor verduurzaming gebouwinstallaties: een must voor een duurzame toekomst. De verduurzaming van gebouwen staat hoog op de agenda. Een cruciale factor in dit...

Lees meer

Kennissessie over CSRD en het Milieujaarverslag

  Duurzaamheidsdoelen Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie de duurzaamheidsdoelen worden gewaarborgd? Meten is weten. het milieujaarverslag, of ook vaak duurzaamheidsverslag genoemd, is...

Lees meer

Voldoen aan wettelijke duurzaamheidseisen? Laat je certificeren!

Wetgeving en rapportageverplichtingen op het gebied van duurzaamheid worden over de tijd alleen maar meer. Er waren al verschillende rapportageverplichtingen met betrekking tot vastgoed, maar...

Lees meer

Geldt de nieuwe WPM-rapportageverplichting ook voor jou?

WPM-Rapportageplicht De nieuwe rapportageverplichting WPM (werkgebonden personenmobiliteit) is sinds 1 juli 2024 verplicht voor alle organisaties in Nederland met meer dan 100 medewerkers. De WPM-rapportage,...

Lees meer

Hapklare hoofdstukken voor integratie verduurzaming in de zorg

Zie jij door de bomen het bos nog? Milieuthermometer Zorg biedt zorginstellingen een methodiek om integraal en gestructureerd invulling te geven aan duurzaamheid en milieu....

Lees meer