Veel gestelde vragen
Contact

Gasloos versus stikstofdepositie: Een complexe relatie bij verduurzamen en nieuwbouw

Het streven naar een gasloze samenleving en de strijd tegen stikstofdepositie zijn twee belangrijke thema's in de huidige discussie over verduurzamen en milieu. Beide onderwerpen zijn nauw met elkaar verbonden, maar de relatie is complexer dan op het eerste gezicht lijkt.

De verbinding tussen gas en stikstof

  • Stikstofuitstoot: Bij de verbranding van aardgas komt stikstofoxide (NOx) vrij. Deze stof draagt bij aan de vorming van fijnstof en ozon in de lucht en veroorzaakt zure regen.
  • Stikstofdepositie: De neergeslagen stikstof uit de lucht kan in natuurgebieden leiden tot verzuring en een verlies aan biodiversiteit.

Door over te stappen op gasloze verwarmingssystemen kan de directe uitstoot van stikstofoxiden worden verminderd. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen stikstofoverlast, vooral in gebieden waar de natuur erg gevoelig is voor stikstofdepositie.

 

De complexiteit van de oplossing

Hoewel gasloos bouwen een positieve bijdrage levert aan de vermindering van stikstofuitstoot,
zijn er ook andere factoren die een rol spelen:

 

  • Alternatieve energiebronnen: De keuze voor een alternatieve energiebron (zoals warmtepompen, warmtenetten, elektrische verwarming of biomassa) heeft ook gevolgen voor de stikstofuitstoot.
  • Productieprocessen: De productie van de benodigde apparatuur en materialen voor gasloze systemen kan eveneens stikstofuitstoot met zich meebrengen.
  • Gebruikersgedrag: Het energieverbruik in organisaties of huishoudens speelt een belangrijke rol. Door energiezuinig te leven/werken kan de totale stikstofuitstoot verder worden verminderd.

Uitdagingen en oplossingen

De overgang naar een gasloze samenleving brengt een aantal uitdagingen met zich mee.
Het verduurzamen van gebouwen tot gasloze systemen kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Maar vaak moet ook in de bestaande infrastructuur geïnvesteerd worden om de energietransitie mogelijk te maken. Tot slot is er grote behoefte aan kennis en expertise op het gebied van verduurzamen en duurzame energie, waar WHC haar klanten mee helpt.

Mogelijke oplossingen die WHC biedt:

  • Gedegen afgewogen verduurzamingsplannen: Haalbare verduurzamingsplannen die, naast de gebouwde omgeving op het terrein, potentie bieden voor eventuele nieuwbouw of sloop ten aanzien van saldering in de stikstofdepositie.
  • Subsidies: Er worden subsidies verstrekt om de aanschaf van duurzame verwarmingssystemen of andere verduurzamingsmaatregelen te stimuleren.
  • Informatie en advies: Het is belangrijk om organisaties goed te informeren over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen van gasloos zijn.

Invloed bij nieuwbouwplannen, een voorbeeld

Heeft de organisatie nieuwbouwplannen op haar terrein en is zij gevestigd in een Natura 2000, dan heeft zij te maken met strenge regels, waarbij tijdens de gehele activiteitenperiode de gecumuleerde stikstofdepositie niet groter dan 0 mag zijn. Er vindt tijdens de bouw (aanlegfase) depositie plaats en gelijktijdig vindt depositie plaats door de in gebruik zijnde gebouwen (gebruikersfase) op het terrein (door bijvoorbeeld gasverbranding voor verwarming).  Door verduurzaming (gasreductie) wordt de stikstofdepositie gereduceerd. Beknopt kun je zeggen dat binnen de activiteitenperiode deze reductie gecompenseerd (gesaldeerd gebruikersfase) wordt met de depositie van de aanlegfase. De planning van activiteiten en maatregelen is cruciaal in de stikstofberekening. Deze moet in acht worden genomen.

 

Kortom, de relatie tussen gasloos bouwen en stikstofdepositie is complex. Hoewel gasloos bouwen een belangrijke stap is in de strijd tegen stikstofoverlast, is het slechts een onderdeel van de oplossing. Een combinatie van maatregelen is nodig om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en milieu te bereiken.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stel gerust je vraag!

Nieuws items

Wacht u voor de energiebesparingsplicht op doorgang van de Portefeuille Aanpak Utiliteitsbouw?

Minister Keijzer geeft in haar kamerbrief van 7 maart aan deze bestaande aanpak en regeling door te willen zetten en te borgen. “Voor de eigenaar...

Lees meer

Milieuthermometer Zorg vernieuwd: Duurzamere zorg in lijn met Green Deal 3.0

Vanaf 1 januari 2025 is de Milieuthermometer Zorginstellingen en Ziekenhuizen herzien. De nieuwste versie sluit volledig aan bij de doelen van de Green Deal Duurzame...

Lees meer

EU Boekt Historische Vooruitgang in Klimaatdoelstellingen, Maar Blijft Waakzaam

De Europese Unie heeft in 2023 een daling van 8,3% in broeikasgasemissies gerealiseerd in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het recent gepubliceerde...

Lees meer

Het belang van Energiemonitoring en Kwartaalverslagen: De Rol van de WEii in Duurzaam Energiebeheer

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat energiemonitoring en regelmatig rapporteren, cruciaal is voor het verlagen van hun energieverbruik en het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Het gebruik...

Lees meer

De NEN 2767 conditiemeting gecombineerd met verduurzaming is objectief en slim!

De meeste organisaties zijn redelijkerwijs op de hoogte van de huidige staat van onderhoud van hun vastgoedportefeuille. Door het regelmatig uitvoeren van conditiemetingen volgens de...

Lees meer